Home

Nieuws

Pleidooi voor landelijk milieutoezicht

Den Haag - Het milieutoezicht op bedrijven kan beter worden uitgevoerd door een landelijke 'autoriteit'.

Dat vinden milieu-officier van justitie Gustaaf Biezeveld en Margot Stoové, beleidsmedewerker bij het Functioneel Parket van het Openbaar Minsterie (OM). Nu is het toezicht ondergebracht bij de overheid: gemeenten, provincies en het Rijk.

De bedoeling van hun pleidooi is het opzetten van de discussie over dit onderwerp, zei Biezeveld zaterdag naar aanleiding van een stuk in dagblad Trouw. Naast officier van justitie is hij ook bijzonder hoogleraar milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De overheid kan bij de aanpak van overtreders te veel rekening houden met het eigen belang. Ze zitten in een spagaat, daarom zien Biezeveld en Stoové veel in een autoriteit, naar voorbeeld van instanties als de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). Het milieutoezicht op ondernemingen is al vele jaren niet op orde, zegt Biezeveld in Trouw.

Biezeveld en Stoové komen op persoonlijke titel met hun pleidooi. Behalve in een landelijke toezichthouder, zien ze veel in regionale uitvoeringsdiensten. In totaal is er werk voor zo'n 5.000 mensen. Die zijn nu nog in dienst van de overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.