Home

Nieuws 202 x bekeken

'Plannen Ciolos zijn stap terug'

Den Haag - De voorstellen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vormen een gemiste kans. Dat vinden de Raden voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI).

Portefeuillehouder en voormalig LNV-ambtenaar Gerrit Meester betreurt het dat de Europese Commissie het niet aandurft het beleid fundamenteel te veranderen. “Mijn eerste reactie is: niet veel vernieuwing”, zei Meester woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. “We zouden het GLB moeten inzetten om boeren voor te bereiden op een toekomst onafhankelijk van subsidies. Dan is dit juist een stap terug.”

Meester hekelt dan ook de herintroductie van de gekoppelde steun. Hij denkt bovendien dat dit leidt tot conflicten met de Wereldhandelsorganisaties. De vergroeningsplannen vindt hij ineffectief. Meester is wel positief over de afbouw van het suikerquotum. “Het is wellicht beter de Commissie hierin te volgen. Anders leg je de sector te grote beperkingen op.”

In juni presenteerden de Raden een advies over de toekomst van het GLB. Daarin wordt gepleit voor een afbouw van de directe betalingen en een volledige ontkoppeling. Ook zijn zij voorstander van integratie van de zogenoemde eerste en tweede pijler (inkomenssteun respectievelijk plattelandsontwikkeling) van het GLB.

Of registreer je om te kunnen reageren.