Home

Nieuws 587 x bekeken

Particuliere beleggers kopen tien procent van landbouwgrond op

Doetinchem – Particuliere beleggers zijn verantwoordelijk voor een geschatte tien procent van de grondtransacties die het afgelopen jaar in Nederland hebben plaatsgevonden.

Deze kopersgroep is relatief nieuw op de grondmarkt. De interesse in grond van particuliere investeerders is het gevolg van de onrust op beurzen en in de politiek. Grond is een hard ruilmiddel gebleken. Investeerden particulieren voorheen in goud en zilver, nu komt grond daarbij.
Deze groep kopers vangt het wegvallen van de overheid als kopende partij op de grondmarkt op. De overheid koopt geen grond voor natuurontwikkeling meer aan vanwege bezuinigingen. De verwachting was dat mede om die reden de grondprijs mogelijk zou zakken. De beleggers op de grondmarkt houden de prijs juist in de benen.

De grondprijzen blijven vrijwel onverminderd hoog, blijkt uit de gegevens die het Agrarisch Dagblad gedurende het hele jaar heeft verzameld in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Daarnaast zijn ook melkveehouders en akkerbouwers, met het oog op toekomstig landbouwbeleid en gedreven door schaalvergroting, op zoek naar grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.