Home

Nieuws 3 reacties

Papandreou krijgt steun voor referendum

Athene – George Papandreou, de premier van Griekenland, krijgt steun van zijn voltallige ministerploeg voor zijn plan om een referendum te houden over verdere financiële steun vanuit de Europese Unie en een reddingspakket voor de euro.

Dat bleek in de nacht van dinsdag op woensdag na afloop van een zeven uur durende kabinetsvergadering. Enkele ministers uitten kritiek, maar stemden desondanks in met het voorstel van Papandreou.

De aankondiging van het referendum heeft Europese leiders, beleggers en financiële instellingen de stuipen op het lijf gejaagd. Papandreou trad maandagavond naar buiten met zijn omstreden plan.

Volgens een woordvoerder van de regering wordt het referendum zo snel mogelijk gehouden. Eerst moet nog wel duidelijk worden wat precies de voorwaarden zijn van het reddingsplan voor de euro en van het steunpakket aan Griekenland.

Papandreou ontmoet woensdag in Frankrijk andere Europese leiders. De premier van Griekenland is optimistisch gestemd over de uitkomst van de volksraadpleging. Dat zal volgens hem ”een duidelijk mandaat en een duidelijke boodschap” opleveren voor ”onze Europese koers en participatie in de euro”. Een alternatief voor het referendum zouden vervroegde verkiezingen kunnen zijn, maar volgens Papandreou dreigt in dat geval een faillissement van Griekenland.

Vrijdag moet blijken of Papandreou en zijn regering in het parlement kunnen rekenen op voldoende steun voor het referendumplan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als in Griekenland net zo wordt omgegaan met de uitslag van het referendum als in "democratisch" Nederland, dan hoeft men zich in Europa niet druk te maken om de uitslag.

 • no-profile-image

  Betekent dit weer de zoveelste vertraging bij het oplossen van de schulden crisis? Willen de Grieken liever uit de Eurozone stappen, maar durven ze het niet hard op te zeggen? De tijd zal het leren, maar als de analisten (deze profeten eten ook brood) gelijk krijgen betekent dit uitstel geen afstel, maar een faillisement voor Griekenland en een vertrouwns crisis in de Euro. Dit alles dan dankzij de Grieken die de democratie hebben uitgevonden en hem nu weer eens gaan misbruiken om eigen onmacht te camoufleren.

 • no-profile-image

  Hans Brasil

  Papandreou is een geslepen politicus, hij weet uitstekend de huidige situatie uit te buiten. Of de Grieken nu failliet gaan of de voorgestelde bezuinigingen doorvoeren, 't is lood om oud ijzer, voor de Grieken zelf dan, zeer doet het toch. Echter voor Europa is een Grieks faillisement veel erger, Het kost Europa veel meer, en dat weet Papandreou maar al te goed, hij wil het onderste uit de kan, het deksel is er toch allang af.

Of registreer je om te kunnen reageren.