Home

Nieuws 249 x bekeken 1 reactie

Pachters morren over pachtprijssysteem

Den Haag – Pachters uiten ontevredenheid over het pachtprijzensysteem en de grote pachtprijsverhogingen.

In het orgaan van de bond van landpachters en eigen grondgebruikers, BLHB, worden vraagtekens gezet bij de gegevens op basis waarvan het LEI de hoogst toelaatbare pachtprijzen heeft berekend.
De landpachters zijn in overleg met LTO Nederland om de huidige systematiek te evalueren.

Akkerbouwer Andre Jurrius zegt in drie jaar tijd te zijn geconfronteerd met een pachtprijs verhoging van 550 euro per hectare naar bijna 800 euro per hectare.  ”Dit komt er op neer dat de pacht in het rivierengebied de afgelopen drie jaar met 81 procent omhoog is gegaan”, aldus de akkerbouwer in De Landpachter.

De akkerbouwer is in gesprek met het LEI om uitleg te krijgen over de totstandkoming van de pachtprijzen. Volgens de BLHB is het voorbeeld van Jurrius de zoveelste bevestiging dat het Pachtprijzenbesluit ernstig gerepareerd moet worden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tja, als de waarde van de grond jarenlang stijgt en de eigenaren steeds rijker worden, dan gaat de pacht gewoon fors omhoog! Dan heb je duidelijk een gelijk speelveld, logisch toch?

    Dit is natuurlijk net zo'n blunder als de mestwet. Ër zit daar in Wageningen werkelijk geen enkel benul. Het zit daar maar wat achter de computer en tellen maar! ONBENULLEN!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.