Home

Nieuws

Overijssel en Twenterand in de clinch over LOG-gebieden

Zwolle – De provincie Overijssel en de gemeente Twenterand staan diametraal tegenover elkaar als het gaat om het reconstructiebeleid.

De gemeente Twenterand wil in een nieuw bestemmingsplan voor de LOG-gebieden voorkomen dat er nieuwe grote intensieve veehouderijbedrijven in de LOG-gebieden worden gevestigd. Verder stelt de gemeente een maximum grens aan de agrarische bouwblokken van 1 hectare, met uitzonderingen tot maximaal 1,5 hectare. Verder stelt de gemeente een minimale afstand vast van 500 meter tussen de bedrijven.

Het voornemen om geen nieuwvestiging van bedrijven toe te staan, druist in tegen het reconstructiebeleid van de provincie Overijssel, waarin de LOG-gebieden juist zijn aangewezen om nieuwvestiging van intensieve veehouderijbedrijven toe te staan. De provincie heeft bij de gemeente een zienswijze ingediend op het ontwerp bestemmingsplan.

Volgens woordvoerder rob Heetland van gedeputeerde Hester Maij kan een gemeente het bestemmingsplan voor de Landbouwontwikkelingsgebieden alleen wijzigen met een goede planologische onderbouwing. ”Die ontbreekt in Twenterand.”

Twenterand is al enkele jaren bezig om via de bestemmingsplanprocedure nieuwbouw in de Landbouwontwikkelingsgebieden een halt toe te roepen. Binnen Twenterand zijn drie LOG’s: Vroomshoop, Fortwijk en Marle.

Over wat er gebeurt als Twenterand zijn zin doordrijft wil Heetland zich niet uitlaten. Wel zegt hij dat de provincie vast blijft houden aan het reconstructiebeleid en LOG-gebieden en precedentwerking wil voorkomen. Er moet ruimte blijven in bepaalde gebieden voor agrarische ondernemingen. Hij wijst er verder op dat Twenterand destijds akkoord is gegaan met het voorgestelde reconstructiebeleid en de aanwijzing van LOG-gebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.