Home

Nieuws 250 x bekeken 5 reacties

Oppositie bezorgd over bezuinigingen VWA

Den Haag - Oppositiepartijen SP, PvdA en PvdD maken zich zorgen over de bezuinigingen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

De partijen zien liever dat de bezuinigingen bij de controle-organisatie niet verder worden doorgevoerd, vanwege het belang van controle. ”We kunnen de bezuiniging beter ongedaan maken en voldoende mensen in dienst houden voor goede controle. Dit hoeft de staatskas niets te kosten als de sector de controles betaalt”, zegt SP-kamerlid Henk van Gerven. Esther Ouwehand van de PvdD vindt het ongekend hoeveel ballen de VWA hoog moet houden, met de beperkte menskracht.

”Van veetransporten tot antibioticagebruik en de veiligheid van vingerverf.” Ze vindt dat er niet bezuinigd mag worden op de veiligheid. Ook Tjeerd van Dekken (PvdA) vindt dat de bezuinigingen moeten worden teruggedraaid, om een betere controle te kunnen garanderen.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw erkent dat de capaciteit en het budget van de VWA niet ruim bemeten is, maar dat het wel voldoende is. Het voorstel van Van Dekken om een extern bureau eens in de drie jaar het functioneren van de VWA te laten controleren, wil hij opvolgen.
Bij de VWA zijn forse bezuinigingen doorgevoerd. De organisatie is onder de naam nieuwe VWA (n-VWA) samengevoegd met de Algemene Inspectie Dienst (AID) en de Plantenziektenkundige Dienst (PD).

Per 1 januari heet de n-VWA  Nederlandse VWA (NVWA). Dan is de fusie tussen de organisaties afgerond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Opiniegever

  Dat geld voor dat externe bureau kan Bleker beter gewoon aan de VWA geven. Daar moeten per 1-1-2012 in totaal 550 mensen eruit.

 • no-profile-image

  De overheid geeft jaarlijks 6 miljard uit aan externe adviesbureaus. In tijden van recessie is dit onverantwoord. Heeft de overheid zo weinig vertrouwen in haar eigen mensen? Voor dat geld kun je inderdaad zinniger dingen doen.

 • no-profile-image

  jpk

  zo als de waard is vetrouwt hij zijn gasten

 • no-profile-image

  jpk

  zo als de waard is vetrouwt hij zijn gasten

 • no-profile-image

  jpk

  zo als de waard is vetrouwt hij zijn gasten

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.