Home

Nieuws

Ook september matige exportmarkt groente

Zoetermeer – De Nederlandse export van groente en fruit daalde in september met 2 procent ten opzichte van 2010, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

Over het hele jaar is de exportachterstand 8 procent. Alleen de uitvoer van peer en tomaat groeide in september. Voor peren steeg de uitvoer met 42 procent. Zonder deze stijging zou de uitvoer in september nog fors lager zijn uitgevallen. Bij tomaten lag de uitvoer 3 procent hoger dan vorig jaar.

De belangrijkste markten laten opnieuw een daling zien, dat beeld is het hele jaar zichtbaar. Duitsland nam 8 procent minder af; het Verenigd Koninkrijk 3 procent. Mede door de Ehec-crisis is over het hele jaar de uitvoer naar de Duitse markt 12 procent lager.

Er is vooral minder komkommer, tomaat, paprika, peen, spruitkool en ijsbergsla naar Duitsland gegaan, maar wel meer witte kool en asperge. Het Verenigd Koninkrijk daalt met 9 procent. Er is minder appel, peer en glasgroente naar het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd. Lichtpuntjes zijn Frankrijk (38 procent) en Italië (27 procent) waar in september een stevige groei werd bereikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.