Home

Nieuws 248 x bekeken

Ook PVV wil I&R-varkens overnemen van GD

Zoetermeer - Het Productschap Vee en Vlees is in gesprek met het ministerie van ELI over de uitvoering van de I&R-regeling varkens. Dat zegt PVV-secretaris Jos Jongerius.

Onlangs meldde Dienst Regelingen (DR) dat het de uitvoering van de I&R-regeling varkens vanaf 1 januari 2013 over wil nemen van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het PVV wil graag de regeling terughalen naar het PVV. “Dienst Regelingen denkt dat het de regeling vrij snel kan opzetten naar analogie van wat er in de runder- en schapensector gebeurt”, aldus Jongerius. “Maar ze vergeten dat er in de varkenssector veel meer aan die I&R-regeling hangt.”

Zo is de VVL-regeling (Verordening Varkens Leveringen) er aan gekoppeld. Hetzelfde geldt voor de Monitoring Kritische stoffen, de gezondheidsmonitoring, de salmonellamonitoring en straks ook de monitoring voor het gebruik van antibiotica. Dat zijn allemaal regelingen die onder het PVV vallen. Jongerius: “We moeten voorkomen dat er verschillende databases ontstaan en dat varkenshouders dan dubbel werk moeten doen.”

De huidige I&R-regeling wordt uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Het huidige contract is verlengd tot 1 januari 2013. Volgens de PVV-secretaris moet er binnenkort een beslissing vallen. Het huidige systeem zit aan het eind van zijn levensduur. Volgens Jongerius worden beslissingen over de uitvoering van de regeling vooruitgeschoven in afwachting van de uitkomsten van de politieke discussie over de productschappen. Op 8 december is hierover het Kamerdebat.

Of registreer je om te kunnen reageren.