Home

Nieuws 273 x bekeken

Onteigening niet uitgesloten bij Oostvaarderswold

Zeist – In 2013 moet er voor de boeren in het Oostvaarderswold duidelijkheid zijn over de verwerving van hun grond. Dat stelt directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Het WNF is een van de drie organisaties die samen het Oostvaarderswold willen maken.

”Onteigening is het laatste wat wij willen, als WNF zit het in onze genen om daar niet voor te kiezen”, benadrukt Van de Gronden. Hij verwacht dat de ondernemers zelf graag zaken willen doen. Maar, zegt hij, als eenmaal de planologische bestemming van het gebied definitief is gewijzigd in ’natuur’, werkt het in Nederland nou eenmaal zo dat onteigening tot de mogelijkheden behoort. ”Daar helpt geen lieve vader en moeder aan.”

Het wachten is op een finale uitspraak van de Raad van State ter afsluiting van het inspraakproces. Deze wordt in januari verwacht. Daarna kan de stichting Ontwikkeling Realisatie Oostvaarderswold aan de slag.

Van den Gronden, die als woordvoerder optreedt namens het consortium, heeft begrip voor boeren die de onduidelijkheid beu zijn. Hij wijt dat aan het ’zwalkbeleid’ van de Rijksoverheid. Hij rekent nog wel op geld van de overheid, ook van de Rijksoverheid, op grond van reeds gemaakte afspraken in het verleden. De PVV maakte vrijdagochtend bekend dat er geen cent rijksgeld meer naar het Oostvaarderswold mag.

Over de kosten van het project kan de WNF-directeur nog weinig zeggen. Over het aandeel dat de private organisaties hierin voor hun rekening nemen evenmin. “Dat zal significant zijn.”

Van de Gronden benadrukt het unieke karakter van het grote natuurproject in de nabijheid van grote steden. ”Het WNF is voorstander van grote, aaneengesloten natuurgebieden, waarbij ecologische meerwaarde samengaat met belevingswaarde.” Samenwerking wordt gezocht met recreatie-bedrijven zoals Landall. Hij denkt aan safari-achtige recreatie en ’wildernis-wonen’.

Of registreer je om te kunnen reageren.