Home

Nieuws 191 x bekeken

Onderzoek patentering op klassiek veredelde gewassen

München - Het Europese Patentbureau (EPA) in München onderzoekt de principevraag of op gewassen die door klassieke veredelingsmethoden zijn ontwikkeld een patent kan worden gelegd.

Dat heeft het bureau in de Beierse hoofdstad meegedeeld naar aanleiding van een patentaanvraag van het Israëlische landbouwministerie. Deze instantie wil een patent op een ’schrompeltomaat’ die minder water bevat en daarom bij uitstek geschikt is voor de vervaardiging van ketchup en aanverwante producten. Een definitieve, aanvankelijk al verwachte uitspraak over de aanvraag is door het EPA uitgesteld in afwachting van de genoemde principiële stellingname.

Het Bauernverband (DBV) juicht het EPA-besluit van dinsdag toe. De Duitse boerenbond houdt vast aan zijn standpunt dat de beginselvraag sowieso ontkennend moet worden beantwoord. Net als de recent behandelde broccolipatentzaak onderstreept de schrompeltomatenkwestie dat de Europese biopatentrichtlijn door Brussel moet worden aangepast, zodat nooit meer patenten kunnen worden verleend op levende organismen, ongeacht of het om planten of dieren gaat, aldus het DBV.

Of registreer je om te kunnen reageren.