Home

Nieuws 169 x bekeken 1 reactie

Offerfeest brengt discussie onverdoofd slachten weer op gang

Rijswijk - Het is zondag 70 dagen na de ramadan, de dag dat het jaarlijkse Offerfeest begint.

Zondag, maandag en dinsdag staan in het teken van het belangrijkste islamitische feest naast het Suikerfeest. Het feest wordt dit jaar in Nederland mogelijk voor het laatst in oude luister gehouden, omdat vanaf volgend jaar mogelijk een verbod op ritueel - onverdoofd - slachten geldt in Nederland.

Voor een onverdoofd geslacht dier zouden moslims dan naar het buitenland moeten. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is al voor, de Eerste Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen.

Het feest herinnert moslims eraan dat ze bereid moeten zijn alles op te offeren voor Allah. De profeet Ibrahim was bereid zijn zoon te offeren in opdracht van Allah. Die stopte hem en er werd een ram geofferd. Tijdens het feest wordt een schaap, rund of ander dier onverdoofd geslacht.

De Samenwerkende Moslim Hulporganisaties (SMHO) zamelen een deel van het vlees weer in voor onder meer voedselbanken. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert weer scherp of de regels worden nageleefd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Draagt het verbod op onverdoofd / ritueel slachten minder dierenleed geeft? Als we import van ritueel geslacht vlees toestaan, zal het verbod in Nederland per definitie weinig winst opleveren voor de dieren. De Nederlandse dierenvrienden zijn toch wel erg hypocriet als ze denken, dat er nu geen ritueel geslacht schaap meer wordt geconsumeerd in Nederland. Ik zie het hele discussie over dit onderwerp als een onvermogen van de politiek omdat ze serieuze vraagstukken (financiele crisis, milieu) niet kunnen oplossen zonder voor iedere burger maar vooral voor de bourgoisie pijnlijke beslissingen te moeten nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.