Home

Nieuws 237 x bekeken

Ocap levert CO2 vanuit Abengoa aan telers

Rotterdam – CO2-leverancier Ocap is begonnen met de levering van CO2 aan zo’n vijfhonderd tuinders in het Westland. De levering vanuit de bio-ethanolfabriek van het Spaanse Abengoa geeft de telers meer leveringszekerheid en maakt uitbreiding van het leveringsgebied binnen de zogeheten B-driehoek en naar de Zuidplas mogelijk.

Met de levering komt een einde aan een langdurig proces waarbij levering van de CO2 vanuit Abengoa steeds uitgesteld werd. Nu zijn de telers afhankelijk van CO2 uit een raffinaderij van Shell in Pernis. In het verleden kon Shell soms niet leveren omdat de waterstofmarkt stil lag of vanwege technische problemen.
Het kostte Ocap tijd een goede tweede bron te vinden. In juli van dit jaar verklaarde Ocap te verwachten snel CO2 van Abengoa te kunnen leveren maar kort daarna stuitten de Spanjaarden op niet gespecificeerde technische problemen. Veel telers plaatsten vanwege de onzekere levering van CO2 WKK’s en ketels.
Volgens energiespecialist Rob van der Valk van LTO betekent de levering vanuit Abengoa iets, maar niet heel veel meer leveringszekerheid. ”Zonder Shell blijven telers CO2 tekort komen. In het nieuwe werkgebied zal het uitvallen van Abengoa ook niet helemaal kunnen worden opgevangen door Shell.”
Niettemin is Van der Valk positief. ”De sector wil verduurzamen en de tweede bron die Ocap aanboort met Abengoa betekent hoe dan ook dat CO2-uitstoot kan worden teruggedrongen. Ik schat dat het leveringsgebied van Ocap nu is uitgebreid met ongeveer 150 telers.”
Ocap is een joint-venture tussen Linde Gas en bouwbedrijf VolkerWessel. Ze investeerden circa 100 miljoen euro in CO2-infrastructuur. De B-driehoek is het gebied tussen de Zuid-Hollandse plaatsen Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.