Home

Nieuws 381 x bekeken

Noord-Korea oogst fors meer, voedseltekorten blijven

Rome – Noord-Korea oogst dit seizoen ongeveer 8,5 procent meer graan, inclusief rijst. De streng-communistische dictatuur zal niettemin zeker 739.000 ton graan moeten importeren.

Dat blijkt uit een rapport van VN-organisaties FAO en WFP. Noord-Korea heeft de import van 325.000 ton graan gepland wat een tekort oplevert van 414.000 ton.

Volgens FAO en WFP blijven in Noord-Korea in 2012 zeker 3 miljoen mensen deels of geheel afhankelijk van voedselhulp, op een totale bevolkingsomvang van 25 miljoen mensen. Peulvruchten en vitaminerijke mixen moeten worden uitgedeeld om onder meer een eiwittekort bij kinderen tegen te gaan.

Ondervoeding kan leiden tot een trage of beperkte lichaam- en hersenontwikkeling. De bevolking is nu volgens FAO en WFP nog herstellende van de voedseltekorten van eerder dit jaar. Er zijn volgens de organisaties tijdens een studiereis duidelijke tekenen geweest dat in 2011 het aantal ondervoede kinderenis verdubbeld.

De organisaties bevelen het verstrekken van pootaardappelen, gerst en graanzaden aan voor het poten en zaaien in deze winter en het voorjaar van 2012. Tevens denkt de organisatie dat Noord-Korea plastic zeilen nodig heeft om zaaibedden te beschermen tot ten minste april.

FAO en WFP schrijven tevens dat moet worden geïnvesteerd in het duurzaam vergroten van de landbouwproductie in Noord-Korea. Het land oogst nu bijvoorbeeld 40 procent minder rijst per hectare dan de zuiderbuur en aartsrivaal Zuid-Korea. In Noord-Korea wordt bovendien geteeld vrijwel zonder omzien naar het milieu.

Noord-Korea geldt volgens cijfers van de Wereldbank als een van de allerarmste landen ter wereld. Het land vertrouwde lang op steun van de Sovjet-Unie, maar deze steun viel door de desintegratie van de Sovjet-Unie in 1991 weg. Zuid-Korea ontwikkelde zich sinds de splitsing van Korea tot een van de twintig rijkste landen ter wereld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.