Home

Nieuws 187 x bekeken

Noord-Holland Noord krijgt status greenport

Tuitjenhorn/Den Haag – Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de agrosector in Noord-Holland Noord de status van greenport krijgt.

Alleen SP, Groenlinks en Partij voor de Dieren stemden dinsdag tegen een voorstel van Sander de Rouwe (CDA) en Jim van Bemmel (VVD).

Noord-Holland Noord wordt daarmee de zesde greenport, na het Zuid-Hollandse glasdistrict, Aalsmeer, Venlo, de Bollenstreek, en boomteeltgebied Boskoop. Greenports krijgen prioriteit in het economisch beleid van het kabinet.

Tijdens de Dag van LTO Noord Noord-Holland hield Noord-Hollands gedeputeerde Jaap Bond dinsdagmorgen voor de stemming een laatste pleidooi voor de greenport-status. Bond rekende voorzichtig op een gunstige uitspraak van de Tweede Kamer.

”De status greenport geeft meer aandacht en geld”, vatte Bond samen. Hij vindt dat het noordelijk deel van Noord-Holland qua economische waarde en innovatie andere wel aangewezen greenports voorbijstreeft. ”In het huidige beleid is Noord-Holland Noord een witte vlek. Dat heeft negatieve consequenties voor de ontwikkeling van het gebied.” Hij zegt dat er argumenten te over zijn om het noordelijk gedeelte van de provincie te laten aansluiten bij de greenport Aalsmeer.

Of registreer je om te kunnen reageren.