Home

Nieuws 186 x bekeken

Nedersaksen deelt verdenking van Noordrijn-Westfalen niet

”Frequent gebruik antibiotica heeft niets te maken met legaliteit van toepassing.” Hannover- In de intensieve veehouderij in Nedersaksen wordt op veruit de meeste bedrijven antibiotica ingezet maar dat betekent niet dat dit zou wijzen op illegale praktijken. Evenmin kan worden vastgesteld dat er een relatie is tussen de omvang van een bedrijf en de frequentie van de behandeling.

Dat zijn twee van de conclusies die het landbouwministerie van deze Duitse deelstaat trekt op basis van een uitvoerige inventarisatie. De eerste conclusie staat haaks op die van de landbouwminister van Noordrijn-Westfalen die op basis van een soortgelijk rapport de verdenking uitte dat antibiotica kennelijk nog steeds als groeibevorderaars worden gebruikt, hoewel dat al jaren verboden is.

Volgens de bevindingen van de Nedersaksische rapporteurs gebruikt 83 procent van de onderzochte bedrijven in de vleeskuikenhouderij antibiotica, in de kalkoensector 92 procent, in de vleesvarkenshouderij 77 procent en in de vleesrunderen- en kalverenhouderij resp. 80 procent en 100 procent. De antibiotica-inzet loopt desondanks van bedrijf tot bedrijf en vooral ook van productiecylus tot productiecyclus sterk uiteen. Een hoge inzetfrequentie kan echter niet worden aangemerkt als een signaal dat er sprake is van illegale toepassing. De Nedersaksische overheid wil het rapport gebruiken voor de opstelling van een plan van aanpak om de antibiotica-inzet zoveel mogelijk terug te dringen. Zulke plannen worden in alle deelstaten op de rails gezet na een enkele weken geleden door bondslandbouwminister Ilse Aigner genomen initiatief.

Of registreer je om te kunnen reageren.