Home

Nieuws 272 x bekeken

Nederlandse groente heeft groot aandeel in Franse import

Zoetermeer – Franse importeurs halen ingevoerde kool, champignons en spruiten vooral uit Nederland. Uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw blijkt dat 68 procent van de ingevoerde witte en rode kool uit Nederland komt. Voor champignons is dat aandeel 62 procent.

De invoer van glasgroente uit Nederland is in kilo’s uitgedrukt groter, maar daar heeft Nederland maar een beperkt aandeel van de Franse invoer. In 2010 bestond ruim 8 procent van de groente die in Frankrijk werd geïmporteerd uit Nederlands product. De Nederlandse glasgroente zitten net onder een dat aandeel van de Franse import. Frankrijk haalt vooral glasgroente uit Marokko, al liep dat in 2010 licht terug.

Voor fruit ligt het Nederlandse aandeel in de Franse import op 7 procent voor peer en 6 voor appels.

Er zit nog een duidelijk stijgende lijn in de Nederlandse uitvoer naar Frankrijk. Met name de uitvoer van Nederlandse tomaat, champignon, komkommer en peen naar Frankrijk is gestegen in de periode 2005 tot en met 2010. Dat lijkt ook samen te vallen met een dalende productie in Frankrijk. Voor zowel tomaat als komkommer is die productie met enkele procenten afgenomen, blijkt uit het onderzoek van het PT. De bloemkool- en broccoliproductie bleef stabiel de laatste zes jaar, voor peen loopt de productie juist terug in kilo’s.

Frankrijk is een netto-importeur van verse groente en fruit, blijkt uit het onderzoek. In de laatste tien jaar is de import harder gegroeid dan de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.