Home

Nieuws 199 x bekeken

Nederlandse biggenexport groeit licht

Zoetermeer – De Nederlandse biggenexport is tot en met week 37 van dit jaar 2,6 procent groter dan over dezelfde periode van 2010.

Tot en met week 37 zijn er 4,65 miljoen biggen geëxporteerd. Ruim 57 procent (2,67 miljoen dieren) zijn naar Duitsland gegaan. Vorig jaar over dezelfde periode was Duitsland goed voor ongeveer 50 procent van de Nederlandse biggenexport.

Uit de cijfers blijkt dat de Nederlandse biggenexport steeds afhankelijker wordt van de Duitse afzetmarkt. Ook de afzet van Nederlandse biggen naar België en Luxemburg is gestegen. Verder wisten de Nederlandse exporteurs een fikse exportstijging te bereiken in Kroatië.

Nederland heeft echter te maken met toenemende concurrentie op de Duitse afzetmarkt. Tot 2009 waren Nederlandse biggenexporteurs hun Deense concurrenten de baas. Sinds 2009 zijn de rollen omgedraaid. In dat jaar gingen 7,04 miljoen Deense biggen naar het buitenland, terwijl 6,03 miljoen Nederlandse dieren de grens passeerden. Ook dit jaar weten de Denen in Duitsland een sterkere afzetgroei te bereiken dan de Nederlanders.

De afzet naar Oost-Europese landen staat over vrijwel de hele linie fors in de min. ”Er is daar geen geld”, aldus Cees Oostrom, sectorvoorzitter varkenshandel van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee. Oostrom maakt zich grote zorgen over de kwetsbaarheid en de eenzijdigheid van de Nederlandse vermeerderingssector. ”We zullen meer aandacht moeten besteden aan de kwaliteit en de vitaliteit van de biggen. Het accent ligt nog te veel op kostprijsverlaging en productieverhoging per dier.”

Of registreer je om te kunnen reageren.