Home

Nieuws

Nederland wil handel in landbouwproducten met India verdrievoudigen

New Delhi - Nederland streeft naar een verdriedubbeling van de bilaterale handel in landbouwproducten in de komende vijf jaar; van 350 miljoen euro naar 1 miljard euro.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, tijdens een werkbezoek van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw aan India. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft in India een Netherlands Agro & Food Technology Center opgericht. Dit centrum brengt de kennis en ervaring van Nederlandse bedrijven onder de aandacht bij bedrijven en overheid in India. Doel is om vervolgens met concrete opdrachten aan de slag te gaan in de voedselverwerking.

De Indiase overheid heeft enkele grote stimuleringsprogramma’s opgezet om zowel de productie van voedsel én de verwerking en logistiek te verbeteren. De Nederland kan door haar expertise op dit gebied bijdragen aan deze ontwikkeling. “De opkomende economie van India biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus het ministerie. De Nederlandse regering zet hierbij in op de zogenaamde economische diplomatie. Regelmatig overleg tussen bewindspersonen of hoge ambtenaren en inzet van de ambassades kan leiden tot het opheffen van handelsbelemmeringen of kan nieuwe investeringen opleveren.

Nederland exporteert voor ongeveer 1,7 miljard euro naar India en Nederland importeert voor ruim 3,3 miljard euro uit India. Nederland behoort tot de top 5 van investeerders in India. Meer dan 120 grote en kleine Nederlandse bedrijven zijn actief in India, waaronder zaadveredelaars Bejo, Rijk Zwaan en Eastwestseeds of gespecialiseerde bedrijven voor opslag van landbouwproducten als Tolsma en Omnivent zijn ook actief op de Indiase markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.