Home

Nieuws 187 x bekeken

NVWA: Resistentie tegen antibioticum kan worden beperkt

Utrecht – Resistentie voor antibiotica in de veehouderijsector kan worden beperkt door te investeren in een deugdelijke drinkwaterinstallatie en antibioticum zo beperkt mogelijk te verstrooien over het voer. Dit adviseert het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (Buro) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het toedienen van antibiotica aan dieren via drinkwater kan leiden tot resistentie als dit gebeurt met niet goed ontworpen of onderhouden drinkwaterinstallaties. De sector zou er goed aan doen meer te investeren in gedegen drinkwaterinstallaties. Ook het verstrooien van antibiotica op het voer vergroot de kans op resistentieontwikkeling. De kans bestaat namelijk dat de antibiotica onregelmatig worden verspreid waardoor dieren een te lage dosering krijgen. Door een te lage dosering kan antibioticumresistentie ontstaan. Buro adviseert de veeboeren daarom deze methode van toedienen zo veel mogelijk te beperken.

Of registreer je om te kunnen reageren.