Home

Nieuws

NVV verandert uitgangspunten noteringen per 1 januari

Barneveld – De NVV gaat per 1 januari de uitgangspunten voor de NVV-biggen- en vleesvarkensnotering aanpassen. De organisatie kiest er voor om noteringen exclusief btw bekend te maken.

Andere noteringen in Nederland zijn allemaal inclusief btw. De gepubliceerde bedragen zullen daardoor lager uitvallen. De NVV maakt dit nu al bekend omdat veel varkenshouders rond deze tijd van het jaar nieuwe afspraken maken met afnemers.

Vanaf 1 januari geldt de NVV-biggennotering voor een big van 25 kilo bij een koppelgrootte van 200 stuks. De prijs is exclusief btw en exclusief eventuele entingen en af fokker.

Tot nu toe staat de NVV biggennotering voor een big van 25 kilo bij een koppelgrootte van 140 stuks en is de notering inclusief btw en exclusief entingen. De NVV kiest nu voor een notering ex btw, omdat de meeste bedrijven tegenwoordig onder de btw-regeling vallen.

De NVV-producentenreferentieprijs voor vleesvarkens geldt vanaf 1 januari voor een varken van 90 kilo type A en 58 procent mager vlees. Ook deze prijs is exclusief btw en geldt voor een volle vracht geladen af mester. De NVV gaat er hierbij verder van uit dat vanaf 1 januari 58 procent mager vlees het uitgangspunt wordt in het PVV-uitbetalingsadvies.

Tot nu toe is ook de vleesvarkensnotering inclusief btw. De notering geldt tot nu toe voor varkens van 90 kilo geslacht gewicht en 56 procent mager vlees.

”Wij kiezen voor rust en duidelijkheid rond de noteringen, zegt NVV-bestuurslid Theo Duteweerd. We kregen wel vragen over de samenstelling van de noteringen, met name over de btw-percentages. We willen met deze nieuwe uitgangspunten duidelijkheid scheppen. We hopen ook dat er meer gehandeld wordt op deze noteringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.