Home

Nieuws

NVP niet verrast door mogelijk uitstel kooiverbod

Markelo – Het half jaar uitstel op het verbod op kooihuisvesting moet gebruikt worden om Nederlandse pluimveebedrijven die nog niet aan het verbod kunnen voldoen uit de brand te helpen. Dat zegt Gert Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

In Nederland voldoen volgens hem ruim 50 bedrijven nog niet aan het verbod. Een aantal van deze bedrijven is ongewild vastgelopen in procedurele problemen vanwege bijvoorbeeld een bedrijfsverplaatsing. ”Het zou goed zijn als staatssecretaris Bleker nu met een commissie van wijze mannen zou komen om de boel voor deze bedrijven vlot te trekken”, aldus Oplaat.

Hij is niet verrast door het feit dat in Brussel nu serieus wordt overwogen het verbod op kooihuisvesting met een half jaar uit te stellen. ”We hebben hier al twee jaar voor gewaarschuwd”, aldus Oplaat. Hij wijst er op dat er in de verordening geen enkele handhavingsparagraaf is opgenomen.

De Europese Commissie gaat vanaf 1 januari 2012 controleren op naleving van het verbod. Lidstaten die niet kunnen voldoen aan het verbod, krijgen mogelijk tot 1 juli 2012 de tijd om het verbod alsnog door te voeren. Tot die tijd mogen batterij-eieren worden verwerkt tot eiproducten, waarna ze alleen verwerkt mogen worden in land van productie. Oplaat verwacht dat deze maatregel effect zal sorteren. Het gaat volgens hem om een behoorlijke beperking voor landen die nog niet aan het verbod voldoen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.