Home

Nieuws

Mogelijk nieuw BSE type gevonden

Bern – Zwitserse onderzoekers hebben mogelijk een nieuw BSE type gevonden. Op dit moment worden aanvullende testen gedaan om dit te bevestigen.

In mei van dit jaar werd bij twee koeien uit St. Gallen en Bern BSE aangetroffen. Na onderzoek van deze twee gevallen door de Universiteit van Bern en het Federale Veterinair Bureau bleek dat het BSE type afwijkt van de bekende BSE varianten.

Tot nu toe zijn drie verschillende vormen van BSE bekend. De klassieke vorm (C-BSE) die via voer kan worden overgedragen en twee a-typische vormen die spontaan bij oudere koeien voorkomt (het H en L-type). De a-typische varianten komen zeer sporadisch voor. Sinds 2001 zijn er wereldwijd 50 gevallen a-typische BSE vastgesteld. In Nederland zijn vier gevallen van a-typische BSE gevonden, waarvan drie behorend tot het L-type en 1 tot het H-type. In alle gevallen ging het om koeien die ouder dan acht jaar zijn omdat de a-typische vorm tijd nodig heeft om tot uiting te komen. Bij de klassieke vorm van BSE is de incubatietijd veel korter.

Volgens Fred van Zijderveld van het Centraal Veterinair Instituut zijn de eerste aanwijzingen van de Zwitserse onderzoekers dat het niet om een van de drie bekende typen BSE gaat. ”Misschien was dit nieuwe type er al, maar omdat er nu beter naar gezocht wordt komt het nu naar voren. In eerste, snelle testen kan snel worden bepaald of het type zich anders gedraagt dan de bekende typen. Maar wil je het echt typeren dan spreek je over een langdurig proces bij muizen van enkele jaren”, zegt van Zijderveld.

De Zwitserse onderzoekers gaan het onbekende type nu verder onderzoeken en proberen te typeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.