Home

Nieuws 236 x bekeken

Miljoen hectare nieuwe wildernis in de maak

Amsterdam – Voor het jaar 2020 is een miljoen hectare verlaten landbouwgrond in Europa omgevormd tot wildernis.

Dat is het doel van Rewilding Europe, een samenwerkingsverband tussen het Wereld Natuur Fonds en verschillende Europese natuurorganisaties, aldus dagblad Trouw.

Het samenwerkingsverband is bezig met de selectie en voorbereiding van tien gebieden die geschikt zijn voor wildparken waar beren, wolven en lynxen kunnen leven. Het gaat om perifere gebieden in Spanje en Portugal en in Oost-Europa, waar de landbouw bezig is te verdwijnen.

Trouw verwijst naar een studie van het Europese instituut voor milieubeleid (IEEP) die begin dit jaar verscheen over ‘landvlucht’. Daaruit blijkt dat tot 2030 drie tot vier procent van het landbouwareaal in de Europese Unie verlaten wordt. Dat komt overeen met 13 tot 17 miljoen hectare.

Grote zoogdieren hebben ook los van dit project de wind in de rug. De aantallen groeien snel, dankzij afname van middelengebruik in de landbouw, gerichte bescherming en aaneenschakeling van natuurgebieden, aldus Trouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.