Home

Nieuws 366 x bekeken 1 reactie

Milieugroepen zetten residucampagne door

Amsterdam – Milieu-organisaties zetten de publiekscampagne tegen residuen van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit door, ondanks een hoorzitting maandag bij het ministerie van ELI.

Die hoorzitting is onderdeel van een reeks bezwaren tegen openbaarmaking van onderzoeksgegevens van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) aan de milieu-organisaties Milieudefensie, Foodwatch en Stichting Natuur en Milieu.

De campagne Weet wat je eet met ’gifmeter’ start eind volgende week met prestaties per supermarktketen, en is gebaseerd op gegevens van de NVWA. Deze zijn volgens de supermarkten en tuinbouw niet geschikt om prestaties te meten. De NVWA past geen willekeurige steekproef toe, daar mogen dus geen algemene conclusies aan verbonden worden, stellen zij. Milieu-organisaties misbruiken zo de onderzoeksgegevens. Milieudefensie zegt desondanks eind volgende week te starten met de campagne, op dezelfde wijze als 2010.

Supermarktorganisatie CBL heeft zich met andere organisaties gemeld met bezwaren tegen openbaarmaking. Milieudefensie zegt desondanks de gegevens al binnen te hebben. CBL bevestigt dat. ”Het klopt dat het ministerie de gegevens al heeft vrijgegeven, maar we willen in de hoorzitting toch onze bezwaren duidelijk maken voor de toekomst.”

De rol van de NVWA is opmerkelijk. In voorgaande jaren is vaker gesproken over hoe te communiceren over steekproeven bij supermarkten. Weet wat je eet doet dat en wekt veel woede in de sector. De NVWA blijft ook aan publicatie van deze gegevens vasthouden, ondanks kritiek uit de sector. De NVWA zegt zelfs dat strenger supermarktbeleid leidt tot schonere groente. Daarmee lijkt de NVWA overtuigd van een positief effect van publicatie van gegevens per winkelketen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als de vwa ( een overheids instelling) de controle op onze groenten doet en volgens mij dat goed doet ,waar bemoeien de milieurakkers zich dan toch altijd mee ze moeten verbannen worden uit onze maatschappij ,ze bestaan van subsidies die door ons opgebracht worden en schieten Pim Fortuin dood , wat een wereld met zulk tuig.

Of registreer je om te kunnen reageren.