Home

Nieuws 197 x bekeken

Merkel wil eurozone intact houden

Berlijn – De Duitse regering richt zich niet op de verkleining van de eurozone. Al het beleid blijft gericht op het stabiliseren van de muntunie als één geheel. Dat liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag weten.

”We hebben één doel en dat is de stabilisering van de eurozone zoals die er nu uitziet”, aldus Merkel. ”We geloven dat die eurozone in staat is om zijn geloofwaardigheid terug te winnen.”

Zij reageerde daarmee op berichten dat Duitse en Franse ambtenaren de mogelijkheden zouden hebben besproken van verdere economische integratie. Die samenwerking zou mogelijk binnen een kleinere groep plaatsvinden dan de huidige eurozone van 17 landen.

Een woordvoerder van Merkel ontkende eerder op de dag al dat de Duitse regering plannen heeft voor de verkleining van de eurozone. ”Integendeel, al het beleid is erop gericht de eurozone in het geheel te stabiliseren en de problemen bij de wortel aan te pakken”, stelde hij in een verklaring.

Merkel riep Italië op snel duidelijkheid te scheppen over de situatie na het aangekondigde vertrek van premier Silvio Berlusconi. ”Het lijkt me voor de geloofwaardigheid van Italië zeer belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over het politieke leiderschap”, stelde ze.

Merkel wenste de nieuwe Griekse regering ”al het mogelijke succes” bij de bestrijding van de grote problemen in het land. Ze beloofde dat Duitsland alles zal doen om zo goed mogelijk met de nieuwe regering samen te werken.

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.