Home

Nieuws 336 x bekeken

Meer inzicht nodig in antibioticagebruik

Egmond aan Zee - De Verenigde Staten hebben geen goed overzicht in het gebruik van antibiotica in de veehouderij.

Europa heeft dat wel, maar daar is nog te weinig kennis over de noodzaak om antibiotica in te zetten. Dit bleek uit discussies tijdens de internationale conferentie over gebruik van antibiotica in dieren dat maandag in Egmond aan Zee is begonnen.

Volgens Christine Hoang van de American Veterinary Medical Association (AVMA) in de Verenigde Staten is er zeer weinig data bekend over hoeveel antibiotica aan dieren wordt verstrekt. "We kijken veel naar Europa en Canada hoe daar centraal de antibiotica wordt geregistreerd. Maar is het lastig om dat in een groot land als de VS te kopiëren", zegt Hoang. Volgens Hoang heeft dit deels te maken met de grootte van het land en de verschillende type bedrijven en het conflict van wetgeving per staat en landelijke wetgeving. Er wordt in de VS wel actief gewerkt aan nieuwe regels die de verkoop van diergeneesmiddelen zonder tussenkomst van dierenarts onmogelijk moet maken.

Alhoewel de registratie in Europa en vooral Denemarken wel goed is - in tegenstelling tot de VS, is er nog wel meer kennis nodig waarom en op welk moment we antibiotica voorschrijven. Dit zei Karolina Torneke van het Zweedse agentschap voor medische middelen. "Er is veel data beschikbaar maar we zijn pas onlangs begonnen met het harmoniseren en koppelen van de antibioticagegevens. Dit kan nog meer inzicht geven waarom en wanneer we antibiotica inzetten", aldus Torneke. Ze gaf aan dat een vragenlijst over antibioticagebruik dat nu in Tsjechië wordt gebruikt uitgebreid gaat worden voor andere EU landen.

De conferentie in Egmond aan Zee duurt nog tot en met 16 november.

Of registreer je om te kunnen reageren.