Home

Nieuws

'Massief antibiotica-probleem in Duitse veehouderij'

Düsseldorf - Duitsland heeft 'een massief antibiotica-probleem in de veehouderij.' Dat zegt landbouwminister Johannes Remmel van Noordrijn-Westfalen.

De groene bewindsman presenteerde het tot dusver nog niet gepubliceerde maar wel bekendgemaakte rapport over de antibiotica-inzet in de vleeskuikenhouderij. Remmel: ”Nu hebben we het zwart op wit: antibiotica-inzet is de regel en gangbare praktijk. De toepassing heeft een alarmerende omvang aangenomen.” De cijfers in het rapport geven aan dat 96,4 procent van de onderzochte kuikenbestanden antibiotica heeft toegediend gekregen. Helemaal antibiotica-vrij was maar 17 procent van de 962 op 182 bestudeerde productiecyclussen.

Het onderzoek strekt zich uit over de eerste zes maanden van dit jaar. Deze en nog veel meer cijfers laten volgens Remmel maar één conclusie toe: ”Of er worden nog steeds verboden groeibevorderaars ingezet, of het is zo dat het productiesysteem dermate vatbaar voor ziektes is dat het zonder antibiotica niet functioneren kan.”

Het Bauernverband (DBV) en pluimveehouderijfederatie ZDG zeggen in een gezamenlijk commentaar dat zij ’de uitkomsten van dit onderzoek zeer serieus nemen.’ Tevens menen zij dat de Noordrijn-Westfaalse studie heeft duidelijk gemaakt dat de bestaande registratie van de gegevens over de antibiotica-inzet niet deugt. ”Daar moet nu onmiddellijk aan worden gewerkt.”

Bondslandbouwminister Aigner heeft eerder al gereageerd toen de cijfers nog slechts ’officieus’ waren. Zij kondigde op basis daarvan vorige week een intensivering en verbetering van de monitoring aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.