Home

Nieuws 261 x bekeken

'Leren van fouten na Ehec-uitbraak'

Amsterdam – Betere uitwisseling van informatie tussen medisch microbiologen en meer openbaarheid in de communicatie kunnen een paniekreactie zoals tijdens de uitbraak van de Ehec-bacterie in Duitsland afgelopen zomer voorkomen.

Dat zei Alexander Friedrich, medisch microbioloog van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), woensdag. In Amsterdam is woensdag een minisymposium over de Ehec-bacterie gehouden waar informatie is uitgewisseld tussen Duitse en Nederlandse deskundigen. ”Een uitbraak in de toekomst is niet te voorkomen, maar we kunnen wel leren van de fouten die zijn gemaakt”, aldus Friedrich.

De medisch microbioloog vermoedt dat de communicatie in Duitsland niet helemaal soepel is verlopen. ”Het is een groot land, met veel partijen die allemaal betrokken zijn bij de uitbraak. Als er iedere dag aan goede risicocommunicatie was gedaan, kon waarschijnlijk een groot deel van de paniek voorkomen worden.”

In Duitsland zijn vijftig mensen overleden aan de bacterie; meer dan vierduizend raakten besmet. Kiemgroente bleken uiteindelijk de bron te zijn, maar daarvoor was al met de beschuldigende vinger gewezen naar komkommers, sla en tomaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.