Home

Nieuws 2 reacties

Landen mogen batterij-ei nog halfjaar verwerken

Brussel – Lidstaten die per 1 januari 2012 niet voldoen aan het verbod op kooihuisvesting voor leghennen, krijgen mogelijk een halfjaar uitstel. Dat voorstel hebben de landbouwattachés in Brussel besproken na een voorstel van de Europese Commissie.

De landbouwministers van de Europese lidstaten bespreken dit voorstel volgende week tijden de landbouwraad.

Onderdeel van het voorstel is dat officiële datum voor het verbod op legbatterijen per 1 januari 2012 van kracht blijft. De Europese Commissie zal vanaf die datum ook gaan controleren op naleving van het verbod. Lidstaten die nog niet kunnen voldoen aan het verbod, krijgen tot 1 juli de tijd om het verbod alsnog door te voeren. Tot die tijd mogen batterij-eieren worden verwerkt tot eiproducten, waarna de eiproducten verder verwerkt mogen worden in het land van productie. Producten die op basis van deze eiproducten worden gemaakt, zoals shampoo of koekjes, mogen wel internationaal verhandeld worden.

Eurocommissaris John Dalli presenteerde dit plan om batterij-eieren alleen nog te verwerken in eigen land begin oktober in Brussel. Toen werd al duidelijk dat veel lidstaten niet aan het verbod kunnen voldoen. Nu is duidelijk geworden dat deze regeling een half jaar van kracht zal zijn.

Het Europese Parlement is verdeeld over de plannen. Enerzijds vinden parlementariërs dat het kooiverbod van kracht moet worden, omdat het twaalf jaar geleden al is aangekondigd. Anderzijds vinden veel parlementariërs ook dat er een oplossing moet komen, nu veel lidstaten nog niet voldoen aan de verplichte scharrelhuisvesting voor legkippen.

De ministerraad gaat het voorstel bespreken. Om het van kracht te laten worden, moet het voorstel unaniem worden aangenomen. De pluimveesector en de Tweede Kamer hebben bij staatssecretaris Henk Bleker van landbouw aangedrongen op strikte naleving en controle op het kooiverbod in verband met oneerlijke concurrentie. In Nederland voldoet nagenoeg de hele pluimveesector aan het kooiverbod.

Secretaris Jan Brok van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is niet enthousiast over de plannen. ”Ik ben voor een gelijk speelveld in Europa. Op deze manier hebben de landen gewoon een half jaar uitstel. Ik vrees alleen dat sommige lidstaten over een half jaar nog niet klaar zijn voor een verbod.” Voor de Nederlandse pluimveehouders die wel aan het verbod voldoen, is het zuur dat pluimveehouders die niet geïnvesteerd hebben in nieuwe huisvestingssystemen toch door mogen produceren. ”Maar ik begrijp ook dat de EU iets moet doen om het probleem op te lossen.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    piet en joop

    alle kippen voor 1 jan slachten en probleem is opgelost lijkt mij niet zo moeilijk.

  • no-profile-image

    We hopen dat Nederland op zijn standpunt blijft. Deadline is Jan 2012 voor iedereen. Dit voorstel is een schande en ondermijnt de geloofwaardigheid van de EU, een aanfluiting van de EU regels door de eigen Commissaris. Illegale produkten zijn illegale produkten en mogen niet meer worden verkocht. Wat met de eieren ? confisceren en aan noodhulp geven maar geen euro voor de producenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.