Home

Nieuws 196 x bekeken 1 reactie

Landbouwgrond VS in jaar kwart duurder

Chicago - Landbouwgrond in de Midwest van de VS is in het derde kwartaal van dit jaar 25 procent duurder dan in het derde kwartaal van 2010.

Dat is volgens financieel-economisch persbureau Bloomberg de grootste jaarlijkse stijging sinds 1977. Analisten schrijven de forse stijging van de grondprijs toe aan de hogere prijzen die boeren ontvangen voor graan, sojabonen en slachtvee. Ook profiteren investerende boeren van de lage rentestand. Bloomberg baseert zich op gegevens van de Federal Reserve Bank of Chicago. De bank heeft grondtransacties onderzocht in vijf staten in de Midwest van de VS, namelijk Iowa, Illinois, Indiana, Michigan en Wisconsin.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De grondprijsstijging komt volledig door de ethanolproduktie uit mais De grondprijsstijging is ook alleen maar in de midwest van de V.S.dus de maisstreek.Doordat nu al 40% van de mais tot ethanol verwerkt wordt,de laatste jaren 5% per jaar meer dit heeft de maisprijzen sterk verhoogd en de soya en tarweprijzen sterk mee verhoogd.Ook luzerne en groenten in de openlucht worden vervangen door mais,zodat ook deze prijzen te sterk zijn gestegen door de ethanolstorie.Deze ethanol wordt nu over heel de wereld uitgevoerd omdat de Amerikanen niet meer dan het verplichte mengsel van 10% ethanol met 90% benzine willen tanken.

Of registreer je om te kunnen reageren.