Home

Nieuws 220 x bekeken

LTO positief over ondersteuning kabinet in duurzaamheidsslag veehouderij

Den Haag – LTO Nederland is positief dat het kabinet de weg naar een meer duurzame veehouderij steunt. ”Maar ik ben pas tevreden als we de slag van de duurzaamheid ook hebben gemaakt”, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

”We zijn met de duurzame zuivelketen al aardig op weg en nu is het tijd om ook voor andere sectoren met alle ketenpartijen afspraken te maken over verduurzaming van de keten”, aldus Maat. Hij verwijst naar de varkenshouderij waarin al wordt gewerkt aan afspraken. ”We hebben een gezamenlijk doel: de kiloknaller moet uit het schap”, zegt Maat. Hij vindt niet dat het kabinet te weinig inzet toont in dit dossier. ”LTO is sterk op de markt. Daar moeten we het ook oplossen. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de markt en niet bij de overheid. Maar je mag wel van de overheid verwachten dat de overheid hierin gaat faciliteren”, aldus Maat. Hij ziet een belangrijke rol voor de consument. ”De consument kan wat hij als burger vraagt ook in de winkel vertalen in zijn koopgedrag.”, vindt Maat.

Hij benadrukt dat de huidige weg van gewoon doorproduceren zoals het nu gebeurt ook geen oplossing is. ”Varkenshouders hebben al geruime tijd niks verdiend. Desondanks zal de verduurzamingsslag een harde weg zijn.”

LTO vindt het niet bezwaarlijk dat de visie alleen gericht is op de Nederlandse veehouderij en de Nederlandse markt. ”Je moet ergens beginnen. En we zien dat de wens van een duurzamer product ook in Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië begint te spelen”, aldus Maat.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.