Home

Nieuws 398 x bekeken 4 reacties

LTO: SDE+ drama voor agrarische vergisters

Den Haag – De nieuwe Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) is een drama voor de agrarische sector. Dat zegt Eric Douma, portefeuillehouder duurzame energie van LTO Noord.

”De regeling is wel aangepast op veel van onze wensen, maar de bedragen zijn daar niet aan toegevoegd. Door verlaging van de basisbedragen zal het totale budget naar de grote energiebedrijven gaan en niet naar de landbouw. Voor de agrarische sector is de regeling pas vanaf de derde fase interessant. Waarschijnlijk is het budget dan al lang vergeven”, aldus Douma.

Hij is niet te spreken over de werkwijze van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). ”Hij maakt mooi de sier met de goedkope manier van ontwikkeling van duurzame energie. Hij heeft daarmee een goede oplossing voor de E van de naam van zijn ministerie, maar de L en de I vergeet hij volledig”, aldus Douma.

De LTO-bestuurder is positief over de aanpassing van de regels. ”Het is positief dat er nu ook voor de boeren met een vergister die onder de MEP-regeling valt een extra bijdrage komt voor de warmte-benutting. Maar het bedrag dat hieraan gekoppeld is, is € 6,30 per gigajoule, terwijl volgens berekeningen van de Rabobank € 16,30 per GJ nodig is.” De tegemoetkoming voor de pioniers in op het gebied van agrarische vergisters is daarmee zeer laag.

”Ook de toezegging dat MEP-vergisters opnieuw mogen instappen in de SDE+-regeling voegt weinig toe. De MEP-regeling loopt voor de eerste in 2013 of 2014 af. Om in aanmerking te komen voor de SDE+ moeten ze dus nog wachten, terwijl ze het nu al heel zwaar hebben”, aldus de LTO’er. Hij concludeert dat in het huidige beleid nieuw te bouwen vergisters meer worden gestimuleerd dan vergisters die al draaien. ”Dat is niet echt duurzaam.”

In Nederland zijn er op dit moment 93 agrarische vergistinginstallaties, die gezamenlijk 100 Megawatt energie produceren. Tweederde van deze vergisters maakt gebruik van de MEP-regeling (Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als ik dit stuk goed begrijp is Bio energieproductie zonder subsidie nagenoeg >onmogelijk< en is het al helemaal niet rendabel. In wat voor economie leven we, energie, voedsel, transport etc. alles moet zo ongeveer met steun van de belasting betaler gefinancierd worden. Waarom moeten we bij alles eerst ons geld inleveren bij de overheid die het daarna weer gaat uitdelen om ons eten, onze energie, ons leefmilieu etc. te financieren. dit geeft ons het idee dat al deze producten >goedkoop< zijn, maar in werkelijkheid zijn ze extra duur al was het alleen al vanwege de verdeelkosten van de belastinggelden.

 • no-profile-image

  Han,
  Dat heet werkverschaffing, hiermee prijzen we onszelf in W.Europa op lange termijn uit de markt. Daar komen we pas achter wanneer China en de andere BRIC-landen hun exportprijzen als gevolg van binnenlandse vraag gaan opschroeven, wij importeren dan inflatie en het enige wat wij te exporteren hebben zijn schulden.

 • no-profile-image

  DE

  Bio vergisters Voedsel opstoken voor een beetje energie VANDAAAAAG nog allemaal op slot.

  We laten met z'n alle toch geen kindjes doodgaan voor wat groene stroom. Of we nu in 2020 10 of 14 % groene stroom hebben maakt toch niet uit. en daarbij 80 % komt nu nog van de wind energie.

  Ik ben dom maar al wat er in de regeringen hier in europa zit verschrikkelijk.

 • no-profile-image

  Biogas,Ethanol,biodiesel,het is allemaal het zelfde het levert voor niemand iets op.In Amerika gaat er al 40% van de mais in etanolproduktie met als resultaat het vervangt maar 2%van het aardolieverbruik in Amerika.Als er 80% van de mais voor ethanol gebruikt wordt is het nog maar 4%,resultaat te weinig en onbetaalbaar voedsel voor de mensen Alleen de rijken kunnen met een gerust geweten auto rijden met biobrandstof.!!!!!!!! Zoals de slogan van labirint op T.V.Eet meer friet dan hebben we de Arabieren niet meer nodig.Denk toch eens na ,hoeveel olie kan dat klein beetje frituurvet vervangen.De vergisters van suikerunie kunnen van alle suikerbietenafval van nederland +waarschijnlijk een hoop dure bijprodukten nog maar voor 15000 huishoudens erergie leveren.!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.