Home

Nieuws

LEI: kansen voor kweekvis in Afrika

Wageningen – Er liggen kansen voor Nederland om in Afrika een productieve aquacultuur op te bouwen. Dit kan helpen om het land van meer voedsel te voorzien.

Dit concluderen onderzoekers van het LEI en Imares (onderdeel van Wageningen UR) na een bezoek aan Kenia. Zij hebben deze missie uitgevoerd op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Nairobi en werden vergezeld door Jan van Rijsingen, één van Nederlands grootste viskwekers.

In Kenia neemt de vraag naar vis toe, maar de productie blijft achter. Met name omdat de productie nu te kleinschalig is en de keten beter georganiseerd moet worden. De onderzoekers verwachten dat met een goed opgezette en duurzame kweek van meerval, de visproductie in Kenya fors kan stijgen. Daarmee kan de snel groeiende en in toenemende mate urbane bevolking van het land van hoogwaardige voeding worden voorzien.

Behalve voedsel levert dit volgens de Wageningers ook werkgelegenheid op en het vermindert de visserijdruk op wilde visgronden.

Of registreer je om te kunnen reageren.