Home

Nieuws

'Kloof tussen rendabiliteit en meerwaarde'

Sint Katelijne-Waver – Belgische telers zien het nieuwe seizoen met angst en beven tegemoet. Dat heeft Leo Baestaens, voorzitter van de Mechelse Veilingen, gezegd bij de opening van de vakbeurs Tuinbouw Vlaanderen.

Inspanningen om duurzaamheid te vergroten en een passend antwoord te formuleren op vraag en wensen uit de markt, zijn niet afdoende beloond.

Volgens de veilingvoorzitter is er daardoor een kloof ontstaan ‘tussen de rentabiliteit van onze bedrijven en de meerwaarde die wij de markt bieden’.

De uitdagingen voor de Belgische tuinbouw zijn van een andere aard dan de sector gewend is, aldus Baestaens. “We kenden al eens een slecht jaar na een beter jaar, maar tot nu toe konden we zonder veel Excel-berekeningen of businessplannen wel aan onze toekomst werken.”
Eerder sprak de Belgische Boerenbond al over een stevige omzetdaling voor de Belgische tuinders, terwijl de directe kosten met 14 procent zijn gestegen. Het gemiddelde inkomen zou dit jaar zelfs met 50 procent dalen.

Ook sprak Baestaens over een rampjaar voor de sector, maar zegt te blijven geloven in de Vlaamse tuinbouw. “Met Tuinbouw Vlaanderen willen we laten zien dat er tuinbouw is in Vlaanderen en er een toekomst weggelegd is voor de tuinbouw in zijn geheel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.