Home

Nieuws 1 reactie

Kip is maar een onderdeel van het ESBL-probleem

Bilthoven – Alhoewel de ESBL-bacterie op bijna alle vleeskuikenbedrijven in Nederland aanwezig is, zijn kippen slechts onderdeel van het probleem.

Pluimvee wordt vaak als enige bron gemeld voor de aanwezigheid van ESBL’s (resistente E. coli en Klebsiella-kiemen) bij mensen. Maar de bacterie is ook aanwezig in varkens, vleeskalveren en kalkoenen.

Volgens Dik Mevius van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) is meer dan 50 procent van de vleeskalveren en varkens aan de slachtlijn besmet. Het CVI en de VWA hebben batches van tien varkens en kalveren onderzocht. ”De surveillance naar de aanwezigheid van ESBL’s bij varkens en vleeskalveren gaan we ook volgend jaar doorzetten. We willen goed in kaart brengen wat de situatie met de ESBL’s is in alle landbouwhuisdieren. Ook gaan we varkens en rundvlees onderzoeken”, aldus Mevius.

Mevius geeft aan dat de ESBL’s die bij varkens en vleeskalveren worden gevonden wel meer variatie vertonen dan de types die bij kippen aanwezig zijn. Ook de kipgerelateerde ESBL’s werden bij varkens en kalveren aangetoond. ”We kunnen in ieder geval zeggen dat kippen niet de enige oorzaak zijn van de aanwezigheid van ESBL’s in de voedselketen”, volgens Mevius.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Esbl wordt vaker van mens tot mens overgebracht dan van dier op mens dit komt omdat esbl een eigenschap is.
    dat er nu meer dieren bij betrokken worden komt omdat men de veehouderij de schuld wil geven omdat het bij mensen steeds vaker voorkomt. Onderzoekers zoals DIK mogen geen onderzoek doen bij mensen omdat anders de GGD haar uitspraken over de veehouderij MOET terug draaien en hun geloofwaardigheid naar nul zakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.