Home

Nieuws

Kamp: geen TWV’s nodig voor land- en tuinbouw

Den Haag – Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwacht volgend jaar geen tewerkstellingsvergunningen te hoeven verstrekken voor Roemenen en Bulgaren in de tuinbouw.

Het kabinet verwacht dat het verstrekken van TWV’s volgend jaar niet nodig is, omdat er voldoende werknemers beschikbaar zijn. Het gaat dan om werklozen in Nederland die aan het werk kunnen en arbeidskrachten uit andere Europese lidstaten.

Afgelopen jaar werden ondanks een aanscherping van het beleid toch nog TWV’s uitgegeven waardoor tuinders en boomkwekers alsnog met een deel van hun vaste medewerkers uit Roemenië en Bulgarije konden werken. ”Dit was mogelijk omdat er sprake was van een overgangsregeling. De minister had er begrip voor dat de tuinders niet op tijd andere werknemers konden vinden. Nu is iedereen op de hoogte van het beleid en dus hebben tuinders voldoende tijd om genoeg personeel te vinden voor het komende seizoen”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Het kabinet heeft deze maand als eerste land in de EU besloten om de grens nog niet open te stellen voor Roemeense en Bulgaarse werknemers. Hierbij kunnen deze mensen alleen met een tewerkstellingsvergunning werken in Nederland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.