Home

Nieuws 267 x bekeken 1 reactie

Kamer worstelt met arbeidsprobleem tuinbouw

Den Haag - Tweede Kamerleden willen liever mensen uit de bijstand aan het werk in de tuinbouw, dan arbeidsmigranten. Daar zijn de partijen het over eens. De Kamer worstelt echter met de vraag hoe deze mensen aan het werk kunnen worden geholpen.

“Er is sprake van een mismatch. Er zitten tienduizenden mensen in Den Haag in de bijstand. Daar zitten heel veel gezonde mensen bij. Het is met de bus een halfuurtje naar het Westland. Die mensen zouden gewoon allemaal tomaten moeten kunnen plukken”, zegt Sietse Fritsma van de PVV. Hij zou de bijstand graag strenger willen maken.

Jesse Klaver (Groenlinks) concludeert na gesprekken met tuinders dat Poolse medewerkers vooral een hogere kwaliteit kunnen leveren dan Nederlandse. “Het zit hem niet zozeer aan de aanbodskant - mensen in de bijstand die willen werken - als wel aan de vraagkant bij werkgevers”, aldus Klaver. Hij pleit ervoor werkgevers te verplichten eerst Nederlandse werknemers uit de bijstand aan te nemen. De PVV voorziet dat het probleem echter bij de aanbodkant ligt en niet bij de vraagkant. “Als je gezond van lijf en leden bent, moet je gewoon in de tuinbouw kunnen werken. Dan moet je gewoon de inzet leveren die bij zo’n functie hoort. Ik kan mij niet voorstellen dat wij het goed vinden als wordt gezegd: mensen blijf maar in de bijstand, ook al ben je gezond, want een Pool is gemotiveerder.”

Eddy van Hijum (CDA) erkent dat de mismatch tussen aanbod en vraag naar arbeid te maken kan hebben met de wens van de ondernemer. Het strenger maken van de bijstand zal daarom volgens hem onvoldoende effect hebben. Van Hijum wijst erop dat dit kan leiden tot verplaatsing van bedrijven naar het buitenland, als ondernemers hier geen geschikte werknemers vanuit het buitenland mogen aannemen. Van Hijum zegt daarnaast dat het aanscherpen van de regels voor een uitkering weinig effect voor de tuinbouw zal hebben. ‘‘Dan gaan de mensen in een fabriek werken of elders. Ze hollen dan niet massaal naar de tuinbouw.” De Kamerleden willen over deze kwestie in gesprek met het kabinet.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kamer worstelt niet met arbeidsprobleem tuinbouw. Nee Tweede Kamer worstelt met het arbeidsethos van de Nederlandse werkelozen, met de erfenis van 40 jaar socialistische regeringen.. Voor de Nederlander is voedsel produceren kennelijk een minderwaardige bezigheid, een bezigheid waar je vieze handen van krijgt en die in hun ogen te weinig geld oplevert. Dit laatste zou wel eens waar kunnen zijn gezien de grootte problemen bij o.a. de varkensboeren en de gedwongen veilingen van grootte kassen complexen via internet..

Of registreer je om te kunnen reageren.