Home

Nieuws

Kalverhouders geconfronteerd met antibioticagebruik

Zoetermeer – De kalverhouderij-organisaties confronteren vleeskalverhouders sinds medio november met het antibioticagebruik op hun bedrijven, afgezet tegen het streefcijfer en tegenover het sectorgemiddelde.

Via een internetapplicatie kunnen kalverhouders zelf de informatie over geleverde antibiotica en dier-dagdosering voor hun bedrijf inzien, zo meldt het Productschap Vee en Vlees (PVV). Ook de dierenarts heeft inzage in alle op het bedrijf van de kalverhouder geregistreerde antibioticaleveringen.

De terugkoppeling van gegevens vormt de tweede stap in een plan om het antibioticagebruik in de kalverhouderij te beperken.

Het aantal dierdagdoseringen vormt een van de kengetallen die van belang zijn bij het opstellen van een bedrijfsgezondheidsplan door kalverhouder en –dierenarts. Het bedrijfsgezondheidsplan wordt per 1 januari 2012 ingevoerd.

Het terugkoppelen van het aantal dagdoseringen zal de bewustwording over het antibioticagebruik verder stimuleren en biedt een ondersteuning voor het verder verlagen van het middelengebruik in de kalverhouderij, zo is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.