Home

Nieuws 262 x bekeken

KAVB: laat leliemonsters afnemen

Hillegom – Kopers van leliebollen wordt door de KAVB aangeraden de partij bij aankoop te laten bemonsteren door een correspondent van het Scheidsgerecht voor de Bloembollenhandel.

Door monsters te laten nemen, kan men de partij laten controleren op diverse aspecten. Via een opplantmonster kunnen de partijen ook gecontroleerd worden op soortechtheid, virusziekten (visueel) en verborgen gebreken. Maar ook kan gecontroleerd worden op (actuele) problemen zoals PlAMV en aantasting door aaltjes. Bij partijen met mogelijke waterschade kan er opgeplant worden om te controleren of het monster voldoet aan de condities op het koopbriefje.

De monsters kunnen de koper op die manier extra zekerheid bieden en dienen als bewijsvoering bij geschillen en/of scheidsgerechtzaken. Indien men op korte termijn een virusuitslag van de partij lelies wenst, dan kan hiervoor een virustoetsmonster genomen worden.


Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.