Home

Nieuws 1239 x bekeken

Jumbo wordt met overname C1000 echte bedreiging Albert Heijn

Veghel – Supermarktketen Jumbo neemt branchegenoot C1000 over van investeringsvehikel CVC Capital Partners.

De nieuwe combinatie krijgt een marktaandeel van ongeveer 22 procent en telt 725 winkels en een omzet van 7,5 miljard euro. Het lijkt zeer waarschijnlijk dat een deel van de C1000-winkels door Jumbo wordt doorverkocht.

Hoeveel betaald is voor de overname is onbekend maar in de markt wordt gesproken over een bedrag van circa 900 miljoen euro. Dat is 200 miljoen euro meer dan Jumbo in 2009 betaalde voor Super de Boer. De Brabantse supermarktketen is nog bezig met het ombouwen van Super de Boer winkels.

Het leek analisten daarom niet waarschijnlijk dat Jumbo nu zou bieden op C1000. Topman Frits van Eerd verklaarde eerder deze maand in het vakblad De Levensmiddelenkrant dat een overname van C1000 niet waarschijnlijk is. C1000 is net als Super de Boer destijds net iets groter dan Jumbo zelf.

Met de overname komt Jumbo toch dichtbij het marktaandeel van 33 procent dat Albert Heijn in Nederland heeft. De overname geeft Jumbo bovendien een sterkere positie in de Randstad.

Rabobank spreekt bij Jumbo van ”een doorslaand succes” en schreef eerder dat de omgebouwde Super de Boer winkels een omzetstijging van meer dan 70 procent realiseerden.

Volgens schrijver Paul Moers die eerder een boek schreef over Jumbo zit de kracht van de onderneming in de eenvoud. Het is een keten die een schijnbare paradox nastreeft van hoge kwaliteit (recent is het inpakken van boodschappen voor de klant heringevoerd) terwijl tevens een laagste prijsgarantie wordt afgegeven. Hiermee vecht Jumbo zowel met de full-service supermarkten als met discounters.

Toen Jumbo Super de Boer over nam zijn 125 van de 300 winkels van C1000 doorverkocht. Ook nu lijkt dat waarschijnlijk, omdat de ketens deels in dezelfde gebieden opereren en winkels apart verkopen duidelijk meer oplevert dan de prijs die Jumbo vermoedelijk in het totale pakket per winkel heeft betaald.

De financiële positie van Jumbo is sterk. Voor de overname van Super de Boer is wel 700 miljoen euro geleend bij Rabobank en ING, maar een groot deel van de schuld werd veel eerder afgelost dan verwacht.

Het Duitse Edeka, Plus Retail, Sligro en de investeringsmaatschappij Bain Capital, ooit opgericht door de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney, kleunen mis.

Of registreer je om te kunnen reageren.