Home

Nieuws 895 x bekeken

’Inval om spermahandel leidt feitelijk tot niets’

Ermelo/Grashoek – De invallen van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) bij fokker Arjan Pons en enkele wederverkopers van rundersperma zullen tot weinig effect leiden. Dat voorspelt voorzitter Dirk Endendijk van het Fries-Hollands Rundvee Syndicaat (FHRS).

”Het is maar de vraag of je dit soort relatief kleinschalige handel in rundersperma kunt verbieden”, meent hij. ”Er is altijd particuliere KI geweest.”

Endendijk meent dat de invallen voortkomen uit broodnijd bij de grote KI-organisaties en dat de acties bovendien willekeurig zijn. ”Als je alle kleinschalige spermahandel wilt verbieden, moet je veel meer boeren aanpakken en ook de genenbank in Lelystad. Die mag jaarlijks ook duizenden rietjes wegzetten.” Volgens Endendijk is de actie van de VWA bij Pons en andere boeren niet meer of minder dan een poging tot intimidatie en zal het nog niet gemakkelijk zijn om hen te bestraffen.

Ook het risico van dierziekten door het gebruik van ’illegaal’ sperma schat hij niet hoog in. ”Dan is de import van honderdduizenden nuchtere kalveren uit Oost-Europa en Ierland riskanter, maar dat is een gecalculeerd risico.”

KI-Samen weerspreekt overigens het bericht van Nieuwe Oogst dat de organisatie samenwerkt met Pons. ”KI-Samen wil een lijntje openhouden met Pons omdat we geïnteresseerd zijn in de genetica van het bedrijf, niet in de personen,” zegt bestuurder Gerard Scheepens. Samenwerken is er volgens hem echter niet bij. ”Afgelopen zomer hebben we alle contracten met Pons beëindigd. Er volgen ook geen nabetalingen meer op de stieren,” stelt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.