Home

Nieuws

Inspectie: arbeidsonderzoek naar Oost-Europeanen klopt niet

Den Haag – De Arbeidsinspectie vindt weinig herkenning in de uitkomsten van recent onderzoek onder Oost-Europese arbeidsmigranten.

De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) doet het onderzoek dat werd uitgevoerd door het Nicis Instituut en de Erasmus Universiteit af als ’niet respresentatief’ voor de situatie in de sector.

Uit bevindingen van de Arbeidsinspectie is het percentage Roemenen en Bulgaren dat werkt zonder tewerkstellingsvergunning (twv) veel lager, dan blijkt uit de uitkomst van het rapport Arbeidsmigratie in vieren. ”We hebben slechts in een handjevol gevallen geconstateerd dat er sprake was van het ontbreken van een vergunning”, aldus een woordvoerder.

Uit het rapport blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde Bulgaren en Roemenen zonder werkvergunning zou opereert. Kanttekening die SZW daarbij maakt, is dat veel werknemers niet op de hoogte zijn van het feit dat hun werkgever over een vergunning beschikt. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de hoge percentages.

De inspectiedienst schroefde het aantal controles in de tuinbouwgebieden flink op, nadat de verstrekking van werkvergunningen begin dit jaar werd teruggedrongen. Maar volgens Arbeidsinspectie heeft dat nauwelijks tot meer gevallen van illegale arbeid in de tuinbouw geleid.

In de meeste gevallen, waar een tekort aan personeel ontstond, is volgens een woordvoerder teruggevallen op Polen. Het rapport is voor de inspectiedienst vooralsnog geen aanleiding om maatregelen te nemen. ”We blijven wel intensief controleren”, aldus SZW.

Of registreer je om te kunnen reageren.