Home

Nieuws

Innovatieplatform versspecialisten in slaapstand

Rijswijk – De Stichting Innovatie Versdetailhandel Nederland (Inversned) staat sinds januari van dit jaar op non-actief.

De projectorganisatie werd in 2008 in het leven geroepen om innovatie in de versbranches te stimuleren. Kartrekker is de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS). Een van de speerpunten van de projectgroep was het lobbyen voor vierkante meters voor versspecialisten op A-locaties bij de projectontwikkeling van nieuwe winkelgebieden.

Inversned deed in 2009 een aanvraag voor een subsidie van ruim 3 miljoen euro om de plannen te realiseren, maar die aanvraag werd afgewezen. Volgens betrokkenen was er daardoor te weinig ruimte om de plannen gestalte te geven. Wel kreeg de projectorganisatie 85.000 euro van het rijk om onderzoek te doen naar innovatiemogelijkheden in de versbranche. Dat onderzoek is uitgevoerd door TNO.

Volgens de huidige voorzitter van Inversned, tevens afgevaardigde van de KNS, Hans Hulshof is de projectorganisatie destijds te zwaar aangezet. ”Het is tijd voor herbezinning.” Andere partijen geven aan dat de projectgroep in een slaapstand verkeerd omdat de economische crisis de organisaties heeft gedwongen zich te richten op de belangen van de eigen achterban.
Bovendien bestond er bij het bakkerscollectief ontevredenheid over het brede scala aan onderwerpen dat door de projectgroep werd opgepakt. De bakkers zijn inmiddels uit het samenwerkingsverband gestapt.

Eerder beet voormalig KNS-directrice Mirjam van Dootingh zich al stuk op het innovatieplatform. Volgens betrokkenen is het moeizame verloop binnen de projectorganisatie, waarvan zij secretaris was tot oktober 2009, een van de redenen geweest voor haar vertrek bij de slagersorganisatie.

Toch heeft het platform wel wat bereikt, zegt een woordvoerder van het Verbond van de Nederlandse Visdetailhandel. ”Waar het gaat om meer vierkante meters, zijn er bij drie projecten resultaten behaald.” Ook zouden er diverse initiatieven zijn genomen op grond van het onderzoek van TNO.

Of registreer je om te kunnen reageren.