Home

Nieuws

Ingenieurs willen Eiffeltoren laten bloeien

Parijs – De Eiffeltoren in Parijs kan worden omgetoverd in een grote groene stellage vol planten. Een Frans dochterbedrijf van Grontmij NV wil de 327 meter hoge constructie in Parijs vol hangen met 600.000 planten.

,,Frankrijk en met name Parijs wil zich aanprijzen als een van de groenste steden ter wereld. Daar hebben we dit plan voor ingediend'', vertelt een woordvoerder van advies- en ingenieursbureau Grontmij woensdag. ,,Wat is er mooier om hèt Franse symbool bij uitstek groen aan te kleden?''

De Eiffeltoren krijgt dan zoveel bakjes met planten dat de vier poten als het ware een groen plantentapijt uitgerold krijgen. De planten zouden ruim 87 ton broeikasgas CO2 absorberen.

Het plan van het Franse bureau Ginger kost 72 miljoen euro. Enkele grote beursgenoteerde ondernemingen hebben al toegezegd mee te betalen.

De Grontmij-dochter Ginger presenteert het plan donderdag bij een persconferentie in Parijs. Het is woensdag echter al uitgelekt.

De bedoeling is dat de planten tussen juni 2012 en januari 2013 worden opgehangen en er tot juli 2016 blijven. Een systeem met rubberen slangen moet de planten water geven. Met proefopstellingen is getest of de ijzeren toren het extra gewicht van circa 375.000 kilo kan dragen.

De blaadjes en bloemen zouden niet in de weg hangen voor de toeristen en de verlichting van de Eiffeltoren, waar jaarlijks 7 miljoen mensen naar boven gaan.

Het is nog niet bekend wanneer het Parijse stadsbestuur en het Franse ministerie van Milieu beslissen over het kolossale project. Volgens de woordvoerder kan de bloeiende Eiffeltoren als voorbeeld dienen voor soortgelijke stunts in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.