Home

Nieuws

Impact wereldhandelsverdrag op landbouw beperkt

Brussel – De impact van een nieuw wereldhandelsverdrag op de landbouw in de EU lijkt vrij beperkt voor alle sectoren behalve de suikersector. Dat blijkt uit een studie van het Parijse onderzoeksinstituut CEPII, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.

De groei van de agrarische sector in de EU zal volgens de studie tot 2025 afnemen met 1 procent.

De suikerindustrie verliest volgens de studie tot 2025 12,9 procent aan toegevoegde waarde. De sector die oliën en vetten produceert, verliest ruim 4 procent. De vleessector daarentegen verliest slechts 0,7 procent terwijl de zuivelsector 1,8 procent aan toegevoegde waarde inlevert. De graansector in de EU verliest 0,5 procent en de groenten en fruitsector 1,4 procent.

De onderzoekers stellen vast dat een toenemende vraag naar voeding en hogere wereldmarktprijzen over de komende 15 jaar de angel uit liberalisering halen. De EU blijft meer competitief dan verwacht. De EU komt er volgens de studie aanzienlijk beter vanaf dan de lidstaten van de EFTA. EFTA-lidstaten Zwitserland, Noorwegen en IJsland zien 20 procent toegevoegde waarde verdampen.

In de landbouw zijn de grote winnaars van een verdrag zoals te verwachten Nieuw-Zeeland, Australië. Zij zien de zuivelsector volgens de studie met bijna 25 procent groeien. Ook Brazilië, Argentinië en Canada profiteren sterk van een deal. Zij exporteren in het scenario vooral meer vlees, soja en granen.

Een nieuw wereldhandelsverdrag levert de wereldeconomie volgens CEPII circa 359 miljard euro. Wanneer in de deal ook liberalisering van de specifieke industriële sectoren als elektronica en chemie worden opgenomen, kan het voordeel voor de wereldeconomie toenemen tot 500 miljoen euro. De Europese Commissie noemt de uitkomst van het rapport bewijs dat een verdrag de wereldeconomie stimuleert.

De studie is gebaseerd op de laatste onderhandelingstekst, zoals gebruikt in december 2008. Een deal lijkt voorlopig onwaarschijnlijk. Met name India en China eisen een uitgebreid recht op bescherming van de eigen landbouw bij een plotselinge scherpe toename van importen. De VS wil hier alleen mee akkoord gaan wanneer de landen hun grenzen meer openstellen voor diensten en industriële producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.