Home

Nieuws

IPCC waarschuwt voor extremer weer

Kampala - In de hele wereld doen zich meer extremen voor in weersomstandigheden.

Het is vrijwel zeker dat deze trend in de komende jaren doorzet en dat deze verband houdt met de toename van broeikasgassen in de atmosfeer. Dat meldde het internationale klimaatpanel IPCC vrijdag in een rapport, dat werd vrijgegeven na een conferentie in de Ugandese hoofdstad Kampala.

De conclusies zullen onderwerp van gesprek zijn tijdens de klimaattop in de Zuid-Afrikaanse stad Durban, die begint op maandag 28 november.

Maarten van Aalst, directeur van het in Nederland gevestigde Internationale Rode Kruis Klimaatcentrum en medeauteur van het rapport, verwacht dat zijn organisatie vaker noodhulp zal moeten verlenen bij rampen die worden veroorzaakt door extreme weersomstandigheden. ,,Maar we moeten vooral ook slimmer worden, extreem weer eerder zien aankomen, en gericht investeren in het terugdringen van de risico's, vooral voor de meest kwetsbare groepen'', aldus de Nederlandse klimaatdeskundige.

Of registreer je om te kunnen reageren.