Home

Nieuws 2 reacties

'Herstel relaties voor duurzame productie'

Amsterdam - Het duurzaamheidsvraagstuk gaat in de kern om relaties. Dat zegt Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu.

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het CLM sprak Van der Weijden woensdag op een symposium over duurzaamheid. Hij haalde Herman Wijffels aan, die met Van der Weijden deel uit van de Raad voor de integrale duurzame landbouw en voeding. Volgens Van der Weijden worden relaties op allerlei terreinen veronachtzaamd. Het gaat om relaties tussen boeren en consumenten, maar ook tussen boeren en natuur, consumenten en voedsel en zelfs over relaties tussen organismen onderling.

De medeoprichter van CLM gaf het voorbeeld van de samenwerking tussen de mycorrhiza schimmel en de plantenwortel. "Op het eerste gezicht denk je: een schimmel, die moeten we bestrijden. Maar deze schimmel werkt samen met de plant. De schimmels krijgt suikers uit de wortel en in ruil daarvoor levert hij fosfaat aan de plant."

Volgens Van der Weijden is in de afgelopen jaren veel te vaak geïsoleerd naar problemen gekeken. Dat gebeurt in de keten van boer naar consument, maar ook in het onderzoek naar bestanddelen van voedsel. Volgens Van der Weijden zijn oplossingen en verbeteringen alleen mogelijk als die gezocht worden in samenhang met de context. "Back to the context."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Helemaal waar, maar begin daar zelf eerst maar eens mee dan!

 • no-profile-image

  Vonk

  Diederik en ik hebben als belangrijke hoogleraren vorig jaar ook gepleit voor duurzame veehouderij.
  Wakker Dier heeft ons een beetje geholpen met de petitie.
  Veel verstand hebben we er niet van.
  Maar nu zit Diederik in de put omdat hij zelf niet meer duurzaam is.

Of registreer je om te kunnen reageren.