Home

Nieuws

Herstel markt grondverzetmachines pas in 2015

Amsterdam - Van een structureel herstel van de markt voor grote grondverzetmachines is voorlopig nog geen sprake.

Dit blijkt uit de Assetstudie Grondverzetmachines die ING Economisch Bureau en ING Lease heeft gepubliceerd. Het ING Economisch Bureau verwacht vanwege de minimale opleving van de bouwproductie in de infrasector (hooguit 3 procent in 2011 en circa 1 procent in 2012) een zeer gematigd herstel. Pas in 2015 is naar verwachting de jaarafzet weer terug op het normale niveau van circa 2.400 verkochte machines.

Het Nederlandse machinepark telt zo’n 20.000 grote grondverzetmachines (vooral graafmachines en wielladers). 2007 en 2008 waren topjaren voor producenten en handelaren van deze machines. De bouwcrisis gooit sindsdien roet in het eten. In 2009 kelderde de afzet veelal met meer dan de helft. Een gevolg van de aanhoudende malaise in de bouwsector is dat de economische levensduur van de machines langer wordt. Er worden minder draaiuren gemaakt, dus ze kunnen langer mee, vaak zeven in plaats van vijf jaar.

Het machinepark is momenteel nog altijd relatief jong vanwege de grootscheepse vervanging in de vette jaren. Een groot deel van de toen aangeschafte machines zal echter toch vervangen moeten worden. Vooral deze factor draagt bij aan het geleidelijke herstel van de markt vanaf 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.