Home

Nieuws 1 reactie

'Herkomstbenaming geen kans maar gevaar voor vleessector'

Wijchen – Herkomstbenaming van vleesproducten is geen kans voor de sector, maar een gevaar.

Wat begon als lobby vanuit de pluimveesector dreigt als een boemerang op de vleesproducenten van Nederland af te komen. Dat vindt Marc Jansen, directeur consumentenzaken en kwaliteit van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Jansen wijst op het hoge percentage Nederlands vlees dat wordt uitgevoerd. ”Ik denk eerlijk gezegd dat buitenlandse kopers vaak chauvinistischer zijn dan Nederlandse. De kans dat Nederlanders op grote schaal kiezen voor Hollands vlees omdat het Hollands is, acht ik niet zo groot. Ik verwacht eerder in het buitenland een reactie die negatief uitpakt voor ons.”

Volgens Jansen onderscheidt Nederlands vlees zich op dit moment ook onvoldoende van buitenlands vlees. ”Ik vind wel dat de sector zou moeten proberen een vleesmerk op te zetten. Vaak wordt gezegd dat de retail het niet wil omdat ze vrij wil zijn in de sourcing (inkoop). Dat is onzin. De retail neemt een goed A-merk graag af. Dat is voor vlees niet anders dan voor cola.” Alleen door het creëren van toegevoegde waarde zal de sector in staat zijn geld te verdienen, aldus Jansen.

”Natuurlijk begrijpt de retail dat de Nederlandse kostprijs van vlees soms onder de verkoopprijs ligt. Maar je kunt niet van de retail verlangen dat ze zich toelegt op Nederlands vlees alleen. De retail koopt niet van landen, maar van ketens. Organiseer dus een keten met toegevoegde waarde. Het verschil tussen de verkoopprijs in de supermarkt en de prijs die de boer krijgt, zit in de toegevoegde waarde. De schakels tussen de boer en retail voegen vaak die waarde toe, en wie de waarde toevoegt, houdt die waarde ook.”

Dat supermarkten de dikke marges pakken, doet Jansen af als onzin. ”Uit onderzoek blijkt dat de marges van Nestlé, Danone etc. meer dan twee keer zo hoog liggen dan van grote supermarktketens. Leveranciers kunnen dus blijkbaar marge maken.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    jaaaa en de boer voegt de meeste waarde toe maar krijgt het minst dus wat klopt er niet????

Of registreer je om te kunnen reageren.